فایبرگلاس | مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس

فایبرگلاس | مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس
یکی از انواع مصالح ساختمانی پرکاربرد که در گروه مصالح پوششی قرار داشته و در عایق کردن برخی تاسیسات صنعتی، کارخانجات و حتی ساختمان ها، نقش مهم و موثری ایفا می کند، فایبرگلاس است. فایبرگلاس به پوششی گفته می شود که متشکل از مواد نفتی و الیاف بوده و برخوردار از یک چگالی در حدود ۱۸۵۰-۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است. از فایبرگلاس در ساخت مخازن صنعتی و یا عایق نمودن آنها استفاده می گردد و به این ترتیب، مانع از وارد آمدن صدمات و یا پوسیدگی این مخازن خواهد شد که در نتیجه دوام بیشتر آنها را موجب می شود. مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس عامل اصلی برای این نوع عملکرد محسوب می شود که در این مطلب، به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس
به طور کلی، می توان فایبر گلاس یک نوع کامپوزیت دانست که از مواد پلیمری و الیاف پشم شیشه تشکیل شده است. مواد پلیمری موجود در ترکیب فایبرگلاس زمینه اصلی این محصول به شمار می رود و پشم شیشه را برای افزایش تقویت ساختار آن استفاده می کنند. مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس شامل موارد دیگری نیز هست که مهم ترین آنها رزین های پلی استری، الیاف تقویت کننده و سایر موادی است که به شکل ورقه هایی از فایبرگلاس، تولید و برای ساخت و عایق کردن مخازن صنعتی، مورد استفاده قرار می گیرند. رزین های موجود در مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس که در ساخت مخزن، به کار برده می شود شامل؛ پلی استر، ونیل استر و اپوکسی است. پلی استر در برابر خوردگی مقاومت کمتری از خود به نمایش می گذارد اما در مقابل، ونیل استر دارای مقاومت بالایی در این زمینه بوده و اپوکسی نیز از مواد با مقاومت بالا در برابر دما و فرسایش محسوب می شود که ترکیب آنها، فایبرگلاس را به یک عایق ایده آل مخازن در برابر ساییدگی و دما، مبدل ساخته است. 
به طور کلی مجموعه مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس شامل موارد زیر است:
    • دو نوع رزین پلی ‏استری به نام ارتوفتالیک و ایزوفتالیک
    • رزین های وینیل استر و اپوکسی
    • کبالت و سرب
    • هاردنر اپوکسی و UP
    • اروزیل
    • تیتان
    • الیاف تقویتی مانند پشم شیشه سوزنی و حصیری
    • کربنات کلسیم
کاربرد فایبرگلاس در چه مکان هایی است؟
به طور کلی از فایبرگلاس در مکان هایی استفاده می شود که نیازمند نوعی پوشش عایق به همراه نور باشد. از این رو امروزه از این کامپوزیتهای پلیمری در اغلب کارخانه ها و برای عایق کردن مخازن آب و اسید استفاده می شود و به وسیله آن از فرسایش و سایر صدمات ناشی از آن، جلوگیری به عمل می آورند. استحکام قابل قبول فایبرگلاس و همچنین وزن بسیار سبک آن موجب گردیده که این ماده برای تولید برخی قطعات نیز کاربرد داشته باشد. انواع ایرانیت، سپر خودرو، ساخت اتاقک، سیلو برای نگهداری سیمان، برخی مخازن جهت جمع آوری و نگهداری مایعاتی همچون اسید، سپتیک تانک یا مخازن تصفیه فاضلاب، چربی گیر و... از جمله تولیداتی است که از کامپوزیت های فایبرگلاس استفاده می شود. 
نقش الیاف در ساخت قطعات فایبرگلاس
همانطور که گفته شد، کامپوزیت پلیمری یا فایبرگلاس از یک یا چندین الیاف برای تقویت بیشتر تهیه شده و توسط رزین ها که گروه دیگری از مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس هستند، احاطه می شوند. این الیاف تقویت کننده، در افزایش مقاومت و ایحاد استحکام بیشتر برای قطعات کامپوزیت یا فایبرگلاس، نقش اثرگذار و گسترده ای ایفا می کند. برخی از این الیاف های بکار رفته در ساخت فایبرگلاس شامل الیاف کربن، آرامید، کولار و... می باشند. الیاف های نام برده هرکدام برخوردار از شکل های مختلف و انواع متفاوت هستند اما در میان تمام این الیاف تقویت کننده، می توان پشم شیشه را معمول ترین و اصلی ترین مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس دانست. 
مهم ترین ماده تشکیل دهنده فایبرگلاس
یکی از مهم ترین مواد تشکیل دهنده فایبرگلاس، رزین است. در میان انواع موادی که در ساخت این کامپوزیت پلیمری به کار می رود، سهم رزین از بقیه بیشتر است و از طرفی چون دارای دو نقش اصلی در فایبرگلاس است، عنوان مهم ترین ماده برای ساخت این ورق های کامپوزیت را به خود اختصاص داده است. یکی از نقش های مهم رزین، تثبیت و نگهداری الیاف پشم شیشه و سایر الیاف تقویت کننده کامپوزیت در محل خود است و نقش دیگر آن، ایجاد تغییر حالت در هنگام وارد آمدن نیرو و تنش به ورق های فایبرگلاس است که این تغییر شکل برای توزیع نیرو در سطح ورق ایجاد می شود. در میان انواع رزین های موجود در فایبرگلاس، رزین پلی استر یکی از انواع پرکاربرد محسوب می شود که از نوع رزین غیراشباع است. از میان سایر رزین های به کار رفته در فایبرگلاس، اپوکسی، وینیل استر و فنولیک را می توان نام برد.
مزایای استفاده از قطعات فایبرگلاس 
مهم ترین مزیت های فایبرگلاس را می توان استحکام زیاد، وزن سبک و دوام طولانی مدت آن دانست. همچنین مقاومت شیمیایی و پایداری فوق العاده ای که کامپوزیت های پلیمری در برابر اشعه یو وی از خود نشان می دهند نیز قابل توجه است. قطعات کامپوزیت پلیمر به لحاظ دارا بودن مزایای متنوع، موفق به کسب جایگاه نخست گستردگی کاربرد در صنایع مختلف، گردیده است. از این رو، انواع متفاوتی از قطعات فایبرگلاس در شکل های متنوع و با کیفیت بالا تولید می شود که علاوه بر برخورداری از خواص مکانیکی مورد نظر، از نظر اقتصادی نیز کاملا به صرفه است. 
از دیگر مزایای فایبرگلاس می توان به موارد زیر را نام برد:
    • معمولا ورق های فایبرگلاس پس از استفاده تبدیل به جسمی سخت می شوند که تغییرات دما در آن هیچ اثری ندارد.
    • مقاومت بالا در برابر نفوذ ریشه گیاهان، دیگر مزیت فایبرگلاس است.
    • مقاونت بالا در برابر فشارهای وارده بر محل نصب فایبر گلاس 
    • پایداری عالی در برابر محیط های اسیدی و قلیائی موجب کاربرد گسترده فایبرگلاس در صنایع مختلف شده است.
    • استفاده از فایبرگلاس موجب برخورداری از یک پوشش یکپارچه و فاقد درز می شود.
    • دارای مقاومت بالا در برابر فشار زیاد آب 
    • عدم جذب گرما
    • کاملا بهداشتی و فاقد هر نوع آلودگی برای محیط زیست و به خصوص مخازن آب 
    • قابلیت اجرا در تمام سطوح ساخت و ساز و کاهش بار مرده 
    • مقاوم در برابر نفوذ رطوبت و آب 
 

۲۳ بهمن ۱۳۹۸
نوبجی


محصولات مشابه
  • ورق های گالوانیزه-تایل های رنگی

    ورق های گالوانیزه-تایل های رنگی

    فروش انواع ورق های گالوانیزه و رنگی تایل های رنگی به قیمت روز بورس ورق های گالوانیزه در اصفهان

    مصالح ساختمانی اصفهان
  • فوم بتن برتر

    فوم بتن برتر

    مزایا فوم بتن ۱. عدم حمل مواد اولیه به طبقات ۲. عایق دار کردن تاسیسات موجود در کف ساختمانن ۳. مقاومت عالی در برابر یخ بندان و همچنین نفوذ آب ۴. امکان پمپ کردن آن تا ارتفاع ۵۰ متر از سطح زمین ۵. مقاومت فوق العاده بالا در برابر آتش سوزی عدم انتقال حرارت آتش ۶. کمی ارزان تر از روش سنتی (بتن همراه با پوکه معدنی) می باشد. ۷. امکان ایجاد برش در سطح فوم بتن برای اجرا یا تعمیر کردن تاسیسات ۸. عایق حرارتی و صوتی بسیار خوبی به دلیل وجود هوا و فضای متخلخل ۹. وزن سبکی حدود 220تا350 کیلوگرم در متر مکعب دارند و همین باعث کاهش وزن کل سازه می شود. ۱۰. سرعت اجرای حدود ۷ برابر بیشتر از روش سنتی یعنی اگر با روش سنتی ۸۰ متر مربع، کف سازی را اجرا کنیم با فوم بتن می توانیم حدود ۵۶۰ متر مربع در همان زمان اجرا کنیم. معایب فوم بتن گاهی در بعضی از مقالات با معایب زیاد فوم بتن مواجه می شویم که اگر دقت کرده باشید این مقالات در همان سایت ها و شرکت هایی که خدمات کف سازی و شیب بندی با روش سنتی را ارائه می دهند می باشند. از طرفی ما همیشه در سایت عمران وب سعی می کنیم که به صورت بی طرف، هر گونه عیبی یا مزیتی در هر نوع محصول ساختمانی وجود داشته باشد با شما به اشتراک بگذاریم. احتمال به وجود آمدن پدیده انقباض یا افت بتن (بعد از مدتی همانطور که بتن حرارت خودش را از دست می دهد، مقداری از آب را هم از دست می دهد و این مسئله باعث کاهش حجم بتن می شود) وجود دارد که دچار ترک خوردگی می شود اما ما می توانیم در ۲۸ روز اولیه با انجام عمل آوری دقیق و خوب از به وجود آمدن این مشکل جلوگیری کنیم دارای فاکتور قرارداد سربرگ دار و رسمی و مهر foambetonahura@ اینستاگرام مارا دنبال کنید لطفا

    مصالح ساختمانی البرز
  • تولید و توزیع آجر سه گل و مصالح ساختمان از یزد

    تولید و توزیع آجر سه گل و مصالح ساختمان از یزد

    ما مصالح ساخت کاشانه ای از مهر را به شما هدیه می دهیم ... تولید و توزیع مستقیم انواع مصالح ساختمانی شامل : آجر , بلوک سفالی , تیغه سفالی , آجر سفالی , نما , آجر سه گل شیرازی و یزدی , آجر نما نسوز , آجر گری , آجر فشاری , آجر ده سوراخ , و ..... دست پرورده هنر مردمان یزد تولید و توزیع مستقیم با کیفیت با صرفه تحویل سریع ارسال مستقیم از کوره یزد برای اطلاعات بیشتر و هماهنگی ابتدا پیام و سپس تماس بگیرید سپاسگزارم 09130720190 09140735275

    مصالح ساختمانی یزد
  • جوش سر به سر میلگرد،فروش دستگاه،اجراء پروژه ها

    جوش سر به سر میلگرد،فروش دستگاه،اجراء پروژه ها

    جوش سر به سر میلگرد، فورجینگ (جوش)میلگرد شرکت آفتاب تابان کنزا فروش دستگاههاى جوش سر به سر میلگرد شرکت آفتاب تابان کنزا02144066635 فرآیند جوش سربه سر میلگرد تکنولوژی فرآیند فورجینگ سر به سر میلگرد در سال 1952 میلادی و با هدف کاربرد در صنعت حمل و نقل ریلی ابداع و توسعه یافت. با گسترش روز به روز ساخت و ساز و رشد شهرها و بلند مرتبه سازی، توجه به موضوع مقاوم سازی و استحکام سازه ها به منظور حفظ جان و سرمایه ساکنین در اهمیت قرار گرفت و این فرآیند با توجه به ضریب ایمنی بالا و نیز کاهش هزینه ها وارد حوزه ساخت وسازگردید. دستگاه جوشکاری فورجینگ سر به سر میلگردها: تکنولوژی جوشکاری فورجینگ سر به سر میلگردها، روشی مطمئن و سریع جهت اتصال میلگردها در سازه های بتنی پروژه های صنعتی و عمرانی می باشد. مقاوم سازی در برابر زلزله , کاهش مصرف میلگرد , کاهش تراکم میلگردها و یکپارچگی بتن از مزایای این روش با کاربری آسان در تمامی اجرای سازه بتنی اعم از فونداسیون ، دیوار ، ستون ، تیر و… می باشد. در تکنولوژی جوشکاری فورجینگ سر به سر میلگرد به جای اورلپ کردن میلگردها و یا اتصال میلگردها با استفاده از وصله مکانیکی ، دو سر میلگرد بوسیله اعمال حرارت و فشار هیدرولیکی به یکدیگر اتصال داده می‌شود. عدم نیاز به برق سه فاز , سهولت اجرا , سرعت اجرایی بالا , قابلیت کار در کلیه حالتها و قابل حمل و نقل بودن دستگاه از مزایای این روش می باشد. کاربرد این روش در اتصال میلگردهای فوندانسیون , میلگردهای ستونها , میلگردهای بولت ها , میلگردهای شمع ها , میلگردهای دیوارها , میلگردهای شکسته , میلگردهای ضایعاتی می باشد. مزایای روش جوش فورجینگ سر به سر میلگردها : • صرفه جویی تا 30 درصدی در مصرف میلگرد با حذف اورلپ و پرتها . • کاهش زمان , نیروی انسانی , حمل و نقل ها با توجه به کاهش مصرف . • اتصال میلگرد های غیرقابل مصرف ( پرت ) به یکدیگر و استفاده مجدد از آنها . • با توجه به کاهش مصرف میلگرد ، وزن اصلی سازه کم شده و متناسب با آن از نیروهای ثقلی جانبی نیز کاسته می شود و در نتیجه مقاومت سازه در مقابل زلزله افزایش خواهد یافت . • این سیستم ، اشتباهات انسانی را به شدت کاهش می دهد ( بسیار مشاهده گردیده است که پرسنل اجرایی برای کاهش پرت میلگردها از طول اورلب ها می کاهند که این امر باعث کاهش مقاومت میلگرد ها در نقاط اتصال و در نتیجه کاهش مقاومت سازه می گردد . ) • با توجه به کاستن از حجم اضافی میلگرد ها در نقاط اتصال ، امکان ویبره بهتر که مشکل بسیار مهمی تاکنون بوده است برطرف می شود و ویبره خوب و مناسب تری میسر می گردد . • با توجه به کاهش حجم اضافی میلگرد ها ، درگیری بتن با میلگرد ها افزایش خواهد یافت . • افزایش یافتن مقاومت در نقطه اتصال ، به طوری که مقاومت در این نقطه بیشتر از سایر نقاط در طول میلگرد می باشد . • حفظ خواص متالورژیکی میلگرد. • توانایی ایجاد اتصال ,با حداقل طول ریشه • حفظ یکپارچکی آنالیز بار در محل اتصال • دارای تائیدیه فنی از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن صرفه جویی های ناشی از استفاده از دستگاه جوش سر به سر میلگرد • صرفه جویی در مصرف میلگرد در حدود 20 تا 30 درصدی با حذف اورلپ و پرت . • صرفه جویی در زمان اجرای کار و نیاز به نیروی انسانی کمتر افزایش سرعت جوشکاری • کاهش حمل و نقل ها با توجه به کاهش مصالح مصرفی .... مزایاى دستگاه جوش سر به سر کنزا: * مطابق با استاندار د کیفی -2008 ISO9001 *مطابق با استاندارد جوشهای خمیری پیشنهادی از مرکز تحقیقات مسکن ISO 3834 اتحادیه اروپا *سازگار باشرایط آب وهواى ایران *تعمیر و نگهدارى زیر نظرمتخصصین آموزش دیده * لوازم مصرفى ارزان قیمت با طول عمر بالا *خدمات 24 ساعته در سرتا سر کشور *دارای یک سال گارانتی تعویض *دارای ده سال خدمات پس از فروش *آموزش رایگان و... جهت کسب اطلاعات جامع تر به سایت به آدرس: www.kenza.ir مراجعه ویا با شماره های 02144954034 فکس 021-44066635 یا 2187461 0912 تماس حاصل فرمایید.

    مصالح ساختمانی تهران