انواع جوشکاری چیست؟

 اگر با دقت به وسایلی که در زندگی روزمره از آن استفاده می‌کنیم یا به ابزارآلات موجود در صنعت با ریز بینی نگاه کنیم، به این نکته پی می‌بریم که اکثرا از بهم پیوستن چندین جزء ساخته شده‌اند. شاید مهم‌ترین دلیل این اتفاق سختی و دشواری در تولید به صورت یک تکه باشد که در پی آن هرچه فرآیند تولید محصولی سخت تر باشد، قیمت تمام شده‌ی آن محصول افزایش می‌یابد و دیگر به صرفه نیست. از این رو برای اینکه اجزا را به یکدیگر متصل نگه داریم، باید از اتصالات استفاده کنیم. اتصالات به خودی خود در سه دسته تقسیم بندی می‌شوند:
 
1. اتصالات موقت
 
اتصالاتی را گویند که دو یا چند جزء را برای مدتی به یکدیگر متصل نگه دارد و به آسانی اجزا از یک دیگر جدا می‌شوند. برای مثال : پیچ و مهره، میخ، پین، خار
 
2. اتصالات نیمه موقت
 
اتصالاتی هستند که با هدف متصل نگه داشتن اجزا برای مدت طولانی استفاده می‌شوند و جدا کردن اجزای متصل شده توسط این اتصالات با دشواری همراه است ولی عملا غیرممکن نیست. برای مثال:پرچ، لحیم کاری نرم
 
3. اتصالات دائمی
 
این اتصالات برای جاهایی استفاده می‌شود که کارکرد طولانی مدت و هم چنین دوام بالای قطعات متصل بهم و خود اتصال از اهمیت بالایی برخوردار باشد. جدا کردن قطعات متصل شده توسط این نوع اتصالات به قدری دشوار و سخت است که به نوعی غیر ممکن به حساب می‌آید. برای مثال: جوشکاری، پرچ کاری و لیحم کاری سخت، چسب کاری. در این مقاله سعی داریم تا جوشکاری را به عنوان یکی از مهم‌ترین انواع اتصالات دائمی بشناسیم.

از فرایندهای جوشکاری در صنعت صرفا برای اتصال قطعات به یکدیگر استفاده نمی‌شود. بلکه از این فرایند در جهت رفع عیوب در قطعات ریخته شده و هم چنین بازسازی قطعات فرسوده‌ی مصرفی در برخی صنایع نیز استفاده می‌شود. جوشکاری در اصل بر پایه ی دو نوع فرایند دسته بندی می‌شود:
 
1. جوشکاری ذوبی 
2. جوشکاری غیر ذوبی

جوشکاری ذوبی

در جوشکاری ذوبی ابتدا به وسیله‌ی یک منبع حرارتی (اغلب توسط قوس الکتریکی) سطح دو قطعه‌ی مورد نظر تا حدی داغ شده که به نقطه ی ذوب می‌رسد. سپس مواد ذوب شده از هر دوسطح به همراه مواد ذوب شده از الکترود با هم ترکیب شده  و پس از انجماد ناحیه ذوب شده دو قطعه به یکدیگر متصل می‌شود.
جوشکاری ذوبی

جوشکاری ذوبی به فرایندهای گوناگونی تقسیم می‌شود. این فرایندها عبارتند از:
 
1. لیزر
 
در این روش با تابش اشعه‌ی پر انرژی لیزر به سطح مورد نیاز، حرارت لازمه جهت ایجاد حوضچه‌ی مذاب و رخ دادن فرایند اتصال قطعات به یکدیگر فراهم می‌شود.
 
2. اکسی گاز 
 
این فرایند به هر نوع احتراق گاز سوختنی به همراه گاز اکسیژن که سبب ایجاد منبع گرمایی برای جوشکاری شود، گفته می‌شود. این گرمای تولیدی برای ذوب فلز پایه و سیم‌جوش استفاده می‌شود.
 
3. الکترونی
 
در این فرایند قطعه توسط جریانی از الکترون‌ها با تراکم و سرعت بالا، بمباران می‌شود و کل انرژی جنبشی حاصل از برخورد الکترون‌ها با قطعه کار به حرارت تبدیل می‌شود که این حرارت سبب ذوب لبه‌های قطعات و اتصال آن‌ها پس از انجماد می‌شود.
 
4. قوسی
 
عبارت است از برقراری جریان مداوم الکترون بین الکترود و قطعه‌ کار که در پی آن حرارت تولیدی برای ذوب لبه‌های قطعات استفاده می‌شود.
 
در این بین جوشکاری قوسی بسیار پرکاربرد و به روش‌های متفاوتی انجام می شود که عبارتند از :
 
1. پلاسما
 
قوس الکتریکی بین الکترود تنگستنی و فلزات رخ می‌دهد و قوس ایجاد شده در دهانه‌ی ورودی نازل گاز بی‌اثر به وجود می‌آید که در اثر حرارت بالا  گاز های بی‌اثر یونیزه شده و محیط پلاسمایی به‌وجود می‌آید.
 
2. الکترود فلزی تحت پوشش گاز
 
در این روش اتصال در اثر ذوب کردن به‌ وسیله ی ایجاد قوس الکتریکی بین الکترود و فلز پرکننده‌ی مصرف شدنی و قطعه کار و حفاظت آن توسط یک گاز یا مخلوطی از چند گاز بدون فشار صورت می‌گیرد.
 
3. کربنی
 
الکترود مصرفی در این روش از جنس گرافیت (کربن) است و قوس الکتریکی ایجاد شده بین الکترود و قطعه کار سبب ایجاد حرارت و ذوب شدن لبه‌های قطعه‌ کار می‌شود.
 
4. توپودری
 
حرارت مورد نیاز در این روش در اثر قوس بین فلز پایه و ماده‌ی مصرفی که سیم جوش حاوی پودر است، تولید می‌شود.
 
5. زیر پودری
 
در این روش نوک الکترود داخل پودری از مواد معدنی ویژه قرار می‌گیرد که در پی آن یک یا چند قوس در زیر این پودر در امتداد مسیر جوشکاری تشکیل می‌شود.
 
6. الکترود دستی
 
در این فرایند قوس الکتریکی بین الکترود مصرفی و قطعه کار توسط جریان برق مستقیم یا متناوب ایجاد می‌شود که الکترود مصرفی را هسته ای فلزی با موادی دارای خواص مختلف پوشانده است.
 
جوشکاری غیرذوبی
 

جوشکاری غیر ذوبی

این نوع جوشکاری بیشتر به واسطه‌ی اعمال فشارهای بسیار زیاد رخ می‌دهد. این روش اغلب برای فلزات نرم مانند آلومینیوم، نقره و مس در دمای محیط استفاده می‌شود اما برای فلزاتی مانند فولاد که به راحتی به دمای ذوب حتی نزدیک هم نمی‌شود، با یک سری عملیات‌های جانبی مانند گرم کردن و افزایش دمای جسم تا حد بالایی انجام می شود.
 
همانند روش ذوبی، روش غیر ذوبی نیز به فرایندهای گوناگونی دسته بندی می‌شود که عبارتند از:
 
1. نورد 
 
در این روش برای تماس کامل، ورق‌ها روی یکدیگر قرار گرفته و تحت فشار زیاد اتصال متالوژیکی آن‌ها صورت می‌گیرد.
 
2. فراصوتی
 
در این روش انرژی لازمه از طریق انرژی مکانیکی تولید می‌شود. این انرژی توسط ارتعاش نوک الکترودهای جوشکاری و تولید امواج ماورا به سطح جوش منتقل شده و سبب ایجاد پیوند فلزی در سطح جوش می‌شود.
 
3. انفجاری 
 
این روش بهترین راه برای اتصال مواد غیر هم‌جنس می‌باشد که از انرژی کنترل شده مواد منفجره برای ایجاد پیوند فلزی با اشتراک الکترونی کمک می‌گیرد.
 
4. اصطکاکی
 
در این روش دو قسمت مورد نظر را به یکدیگر نزدیک کرده و با ایجاد حالت دورانی سریع، گرمای زیادی تولید می‌شود که سبب ایجاد حالت پلاستیسیته در لبه‌های اتصال می‌شود. درنهایت با اعمال فشار قطعات درهم فرو رفته و اتصال ایجاد می‌شود.
 
5. مقاومتی
 
اتصال قطعات در این روش از طریق حرارت ایجاد شده توسط فشار مکانیکی و جریان الکتریکی به طور همزمان رخ می‌دهد. روش مقاومتی نیز در بین روش‌های غیر ذوبی بسیار پرکاربرد است و به شیوه های گوناگونی انجام می شود:
 
1. نقطه جوش 
 
در این روش قطعه کار تحت فشار بین الکترودها قرار گرفته و جریان توسط ترانسفورماتور و بازو ها از الکترود ها و قطعه کار عبور می‌کند.
 
2. درز جوش
 
روش کار همانند نقطه جوش است. با این تفاوت که الکترودها در این روش به صورت غلطکی هستند. 
 
3. پیش طراحی شده
 
در این روش، دو قطعه روی هم قرار داده شده که یکی از آنها دارای برجستگی است. قطعه کار همانند الکترود عمل کرده و در اثر گرمای ایجاد شده در محل اتصال به دلیل عبور جریان برق از آن منطقه، برجستگی ذوب شده و اتصال با فشردن دو قطعه به یکدیگر رخ می‌دهد.
 
4. سرباره الکتریکی
 
در این فرایند دو قطعه در فاصله‌ی مشخصی از یکدیگر قرار گرفته و عملیات جوشکاری با ذوب شدن الکترود و لبه‌های قطعه کار که منجر به تولید فلز جوش می‌شود، با پر شدن درز اتصال دو قطعه از پایین تا بالای اتصال انجام می شود.
از بین همه‌ی روش‌ها و فرایندهای جوشکاری پرکاربردترین آن جوشکاری الکترود دستی به وسیله‌ی قوس الکتریکی است که در مقاله‌های بعدی به آن می‌پردازیم.
 

۱۶ مرداد ۱۴۰۰
جویشگر


محصولات مشابه
  • دما سنج لیزری 1300 درجه مدل TEM 1300E

    دما سنج لیزری 1300 درجه مدل TEM 1300E

    حرارت سنج لیزری 1300درجه مدل TEM1300E، ترمومتر غیر تماسی برای اندازه گیری دمای سطوح و اجسام مختلف با قابلیت تنظیم میزان بازتابش نور می باشد. به دلیل رنج دمایی بالا مورد استفاده در واحد های نگهداری صنایع و انبارها ، کوره ها و ... می باشد. بسیاری از صنایع مختلف برای عملکرد موثر به تجهیزات و ماشین آلات خود متکی هستند که در شرایط اوج کار می کنند. نقاط داغ در تجهیزات ، نشان دهنده مشکلات بالقوه ای است که رفع آن می تواند از خراب شدن کامل قطعه یا ماشین آلات جلوگیری کنند. بدین منظور دماسنج های دما بالا همچون tem1300e پیشنهاد میگردد. این ترمومتر دارای دو پوینتر لیزری با اپتیک لیزری 1:50 است که جهت محافظت و حمل راحت داخل یک کیف آلمینیومی عرضه میگردد.حرارت سنجی غیرتماسی TEM1300E با تنظیم ضریب بازتابش، مناسب اندازه‌گیری دمای سطوح مختلف از جنس: آلومینیوم، آهن، سرب، آجر، آلیاژ، برنج، سرامیک، بتن، چوب، شیشه و … می‌باشد. مشخصات فنی: - محدوده اندازه گیری دما: -50°C تا 1300°C - خطای اندازه گیری ≥100℃ ±2%,≤100℃ ±2℃ - نسبت فاصله به نقطه هدف 1:50 - ضریب بازتابش 0.1 ~ 1.0 - طول موج پاسخ گویی 500ms & 8-14μm - دقت قرائت 0.1°C یا 0.1°F - واحد اندازه گیری °C/°F - دارای نور پس زمینه - نمایش ماکزیمم، مینیمم، میانگین، تفاضل داده ها - تنظیم آلارم بیشترین و کمترین مقدار دمایی - دارای پوینتر دو لیزره روی هدف، خاموشی خودکار، نمایانگر کمبود باطری، دارای کیف حمل آلومینیومی ، یک عدد باطری 9V DC

    متفرقه تهران
  • خرید و فروش ریل صنعتی جرثقیلی سنگبری معدنی

    خرید و فروش ریل صنعتی جرثقیلی سنگبری معدنی

    خرید و فروش ریل صنعتی ریل جرثقیلی ریل سنگبری و ریل معدنی ( A-S-R-UIC-ISCR-QU ) ریل قطاری راه آهن سنگ شکن... ریل پهلوی ریل روسی اروپا... در تمامی تیپ های استاندارد به دلخواه شما ،،،عمده و خرده،،، تمامی بارها به صورت ( نو و استوک ) توزیع میگردد. به دلیل نیاز به خاصیت ریل های راه آهنی در ساخت آن ها عموما از فولاد های CK45 یا CK55 استفاده میشود. همین طور این مقاطع با استانداردهای زیر نیز تولید میشود • تیپ S ( استاندارد اروپا ) • تیپ R ( استاندارد روس ) • تیپ JIS ( استاندارد ژاپن ) • تیپA ( مورد استفاده در جرثقیل ) محمدرضا قهوجی 09122401451

    متفرقه تهران
  • فروش دستگاه های جوش پلیمری ورق های ژئوممبران HDPE و ژئوممبران pvc تهران بابایی

    فروش دستگاه های جوش پلیمری ورق های ژئوممبران HDPE و ژئوممبران pvc تهران بابایی

    جوش ژئوممبران (کامت) سوئیسی (لایستر) و ایرانی و چینی (ولدی) سشوار صنعتی ایرانی ، سوییسی(لایستر) و چینی (ولدی) سرنازل اکسترودر غلطک جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا خرید با ما تماس بگیرید. ( فروش انواع دستگاه های جوش پلیمری ورق های ژئوممبران و ژئوممبران pvc )

    متفرقه تهران
  • توصیه فنی در خصوص خرید دستگاه های اندازه گیری

    توصیه فنی در خصوص خرید دستگاه های اندازه گیری

    توصیه فنی به مشتریان عزیز درباره خرید دستگاه های کار کرده در حوزه های ابعاد و سختی سنجی: شرکت مقیاس همیشه ردیاب (مهندسی مهر) با بیش از 25 سال سابقه در زمینه فروش ، خدمات پس از فروش ، کالیبراسیون و اندازه گیری دقیق وظیفه خود می داند تا جهت ارائه ی حسن نیت و حفظ منافع صنعت گران محترم موارد فوق را در خصوص خرید دستگاه های اندازه گیری ابعادی و سختی سنجی کار کرده اروپایی و آسیایی طبق تخصص خود و درخواست های دریافتی از سوی مشتریان جهت دریافت خدمات دستگاه های فوق به واحد خدمات پس از فروش درخواست ارسال نموده اند را به شرح ذیل اعلام نمائید : مشکلات خرید دستگاه های اندازه گیری ابعادی و سختی سنجی کار کرده ( CMM,VMM, Hardness tester, Micro Height, ....): 1. شرکت های بازرگانی و فروشندگان دستگاه های اندازه گیری دقیق، بدون هیچگونه اطلاعات فنی و تخصصی مبادرت به فروش دستگاه های کار کرده می نمایند که دارای تجهیزات تخصصی برای ارائه خدمات پس از فروش نمی باشند که عمدتا با مشکلات فنی و نصب و راه اندازی مواجه می گردند. 2. باتوجه به اینکه دستگاه های اندازه گیری دقیق نیاز به تنظیم و کالیبراسیون های دوره ای دارند صرفا شرکتهای دارای لوازم استاندارد و سابقه کاری با برندهای خارجی توانایی راه اندازی و تحویل دستگاه های فوق را با آموزشهای دریافتی از شرکتهای خارجی به مشتریان خود دارند که دارای اهمیت بالایی بوده و باید مدنظر مشتریان عزیز باشد تا به مشکلات عدیده بعد از خرید مواجه نگردند. 3. دستگاه های فروخته شده دست دوم توسط شرکت های غیر مجاز که دارای نمایندگی نمی باشند و تخصص های مورد نظر را نیز ندارند ریسک ها را به طور کامل متوجه خریدار نموده و طبق درخواست های دریافتی از مشتریان تعداد زیادی از دستگاه های خریداری شده بدون راه اندازی باقی مانده اند و شرکت های سازنده هم هیچگونه خدماتی به مشتری یا شرکت های غیر مجاز در شرایط فعلی ارائه نمی دهند. 4. فروشندگانی که دارای تخصص فنی نمی باشند هیچ گونه مسئولیت رسمی جهت تحویل دستگاه های بروز از نظر سخت افزاری و نرم افزاری و همچنین ارائه خدمات مجاز نصب و راه اندازی، تنظیم، کالیبراسیون و آموزش اپراتوری را ندارند. 5. اکثر دستگاه های دست دوم پیشنهادی به مشتریان از برندهای بدون خدمات رسمی می باشند که سال تولید دستگاه های کارکرده عمدتا به بالای ده سال می رسند و قطعات دستگاه های فوق در اکثر مواقع قابل تامین نمی باشند. 6. فروشندگان غیر مجاز به صورت موردی و فقط برای کسب منافع شخصی وارد پروژه فروش دستگاه های اندازه گیری دقیق می شوند و هیچگونه مسئولیتی جهت گارانتی و ارائه خدمات پس از فروش به مشتریان ارائه نمی دهند. 7. خاطر نشان میگردد نرم افزار دستگاه های اندازه گیری کارکرده اکثرا قدیمی بوده و بروز کردن آنها دارای هزینه های بالایی می باشند که غالبا برای بروز کردن آنها باید سیستم سخت افزاری نیز ارتقا پیدا کند. 8. دستگاه های کارکرده فاقد گارانتی بوده و فروشندگان غیر مجاز بدلیل نداشتن اطلاعات فنی و تخصصی توانایی شناسایی مشکلات سخت افزاری دستگاه را نداشته که جبران اینگونه مشکلات برای مشتری غیر قابل جبران می باشند. 9. شرکت مهندسی مهر توانایی به روز رسانی دستگاه های کاکرده را در حد امکان به مشتریان خود ارائه می نماید که باید اکثر لوازم سخت افزاری (شامل کنترلر، خط کش ها و...) و نرم افزاری بروز گردند که دارای هزینه نسبتا بالایی می باشند. لذا از کلیه مشتریان عزیز تقاضا می گردد قبل از خرید دستگاه های اندازه گیری و سختی سنج کارکرده از شرکت های متخصص و با سابقه مثل شرکت مهندسی مهر مشاوره های لازم را دریافت نمایند تا با مشکلات فنی بعد از خرید مواجه نگردید و درصورت مناسب بودن سرمایه گذاری روی دستگاه های فوق با دریافت مشاوره های تخصصی اقدام به خرید اینگونه تجهیزات نمایند . جهت کسب اطلاعات فنی و تخصصی بیشتر لطفا با شماره های شرکت مهندسی مهر تماس حاصل نمائید.

    متفرقه تهران